FORSIDE : LEDIGE STILLINGER : OM GRØNLAND : INDRYK ANNONCE : OM NJG :
SØG:

Nyeste artikler

Om Grønland | Bygningskonstruktør i Arktis

Bygningskonstruktør i Arktis

Bygningskonstruktør i Arktis

Dette interview med Palle Lauridsen bringes med venlig tilladelse fra Boligselskabet INI 

Bygningskonstruktør Palle Lauritsen tog springet. For to år siden byttede han skolebænken på Odense Teknisk Skole ud med sit nuværende job som inspektør i boligadministrationsselskabet INI. Han pakkede kufferten og flyttede nord for Polarcirklen til Ilulissat (Jakobshavn) i Grønland, hvor et jobtilbud han ikke kunne sige nej til lokkede.

Her fik han chancen for at overtage et større renoveringsprojekt i 20 millioner kroners klassen.

Livslang læring

Da Palle Lauritsen lige var blevet færdig med sin uddannelse som bygningskonstruktør, havde han en stærk følelse af, at han ikke havde lært nok. ”Du ved en hel masse, men du synes bare, at du ikke kan noget, når du er nyuddannet,” fortæller han og fortsætter: ”Men sådan er det jo heldigvis ikke. Du kan godt, og hvis du ikke kan det lige med det samme, så ved du, hvordan du skal finde ud af det”.
Palle Lauritsen på arbejde som inspektør i INI
Han synes faktisk, at uddannelsen som konstruktør er alsidig, og at den har rustet ham godt til jobbet som inspektør i Grønland, idet han bl.a. har fået meget viden om byggejura, som er et område, som entreprenørerne i Grønland typisk ikke ved så meget om.

Lovgivningen i Grønland er stort set som den danske, men på enkelte punkter spiller særlige grønlandske forhold ind som følge af det arktiske klima. Det skal man lære som nyt stof, når man tager arbejde på verdens nordligste landområde.

Som nyansat inspektør er han blevet kastet ud i et job med selvstændighed og ansvar - både for økonomi og medarbejdere - fra dag et. Palle Lauritsen har en fortid som industrirørmontør, og han har rejst en del rundt i verden og været på olieplatforme. Han vurderer, at jobbet i Grønland giver ham anderledes udfordringer, end han ville få i Danmark.

”Du er meget alene og har et stort ansvar,” siger han. ”På en boreplatform går alt meget skematisk. Tegningerne skal følges og alting sker i en fastlagt rækkefølge. Men som inspektør i Grønland skal du være kreativ.”

Man kan f.eks. komme ud for, at tidsplanen ikke holder, fordi man ikke kan få fat i de nødvendige basale materialer som f.eks. gipsplader, der er lagervarer overalt i Danmark. I Grønland kan der være mange måneders leveringstid, hvis skibstrafikken er indstillet pga. havis.

”Så du skal kunne hekse og været indstillet på det uforudsigelige,” fortæller han. ”Min dag er aldrig forudsigelig,” forklarer han. ”Jeg tror jeg ved, hvad jeg skal lave, når jeg går på arbejde om morgenen, men når jeg kommer hjem om eftermiddagen, har jeg lavet noget helt andet.”
Forklar det med menneskeord

Arbejdsopgaverne er meget forskelligartede og spænder vidt. Som inspektør er man leder for ejendomsfunktionærerne, og man skal koordinere deres arbejdsopgaver. Der er udarbejdelse af udbudsmateriale, tilbudsindhentning og kontraktforhandlinger, og så skal der naturligvis føres tilsyn med projekterne. Dertil kommer kontakt med kunderne:

”Det kan være en grønlandsk familie, der henvender sig, fordi de har problemer med fugt i lejligheden. Ofte tror folk, at fugt skyldes utætte vinduer, men det er faktisk lige modsat - lejligheden er for tæt, og der skal luftes ud. Så gælder det om at forklare det, så det ikke bliver for teknisk, og så de kan forstå det. Bagefter må de ikke være i tvivl om, at de har fået et korrekt og professionelt svar på deres henvendelse.”

Samtidig med at man skal kunne tale med folk, skal man også kunne tage selvstændige beslutninger:

”Budgetter er f.eks. ikke noget du har, men noget du selv laver for en boligafdeling. Så du skal selv finde ud af, hvad der er vigtig, for ingen fortæller dig, om det er taget, der skal skiftes, eller facaden der skal males på en boligblok. Det er dig, der afgør det,” fortæller Palle Lauritsen. Det er helt tydeligt, at det passer godt til hans temperament at træffe vigtige afgørelser.


Boligblokke i Ilulissat. Isfjorden er på Unescos World Heritage List

En del af lokalsamfundet

Med en fortid som rejsemontør er Palle Lauritsen vant til at være langt væk fra familie og venner.

”Hvis du kan bruge Skype, web-cam og IP-telefoni, er det ikke noget problem at holde kontakt,” siger han. ”Og når du kommer til Grønland som enlig, lærer du lynhurtigt nogen at kende og får en omgangskreds. Du skal bare passe på, at du ikke kun færdes i danskerkredse.”

Det problem har Palle Lauritsen løst ved at engagere sig i foreningsliv og frivilligt arbejde, idet han hjælper til i 'Biffen' med at sælge billetter og biograf-guf til biografgængerne. Dertil kommer den daglige kontakt, som han i kraft af sit arbejde har med håndværkerne og deres mestre, med beboerne i de boligafdelinger han varetager driften af og selvfølgelig med sine kolleger på arbejdet.

Jobbet som inspektør opfylder Palle Lauritsens drøm om at opleve naturen i Arktis. 
Oplevelser for livet

Man taler ofte om, at lønningerne i Grønland ikke har fulgt udviklingen i Danmark, og at man derfor tjener mindre i Grønland. Det er også tilfældet for Palle Lauritsen, men fordi personfradraget er højere i Grønland, og man hverken betaler topskat eller mellemskat, så han mener ikke, at differencen på nettoindkomsten er så stor.

”I tilgift får du oplevelser for livet, når du sejler på bygdebesøg i kuttere og speedbåde, og kaptajnen lige laver en afstikker, fordi der er sæler i farvandet. Så må du minde ham om, hvad kursen egentlig er,” siger Palle Lauritsen med et grin. ”Du prøver også at flyve i helikopter, og i weekenden skal jeg på moskusjagt med nogle venner i Sdr. Strømfjord.”

I kraft af sit arbejde har Palle Lauritsen set en stor del af Grønland, så hans rejseliv er langt fra ophørt, selvom han har slået sig ned på verdens største ø.

”Jeg har bestemt mig for minimum tre år i Grønland. En kort periode giver ikke et ordentligt indblik i samfundet og kulturen - og så kan jeg jo godt lide at være her,” fortæller Palle Lauritsen.


Solnedgang over Illissat.Nyeste stillinger